Site Rengi

DOLAR 32,3782
EURO 34,7437
ALTIN 2.429,32
BIST 10.012,83
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 19°C
Az Bulutlu
Balıkesir
19°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 19°C
Reklam
Reklam

11.TEMMUZ.2023 AYVALIK TİCARET ODASI BASIN BİLDİRİSİ

11.TEMMUZ.2023 AYVALIK TİCARET ODASI BASIN BİLDİRİSİ
Reklam
11.07.2023
418
A+
A-

Değerli Basın Mensupları,

Ayvalık Ticaret Odasının değerli üyeleri,

Ayvalık’a değer veren, Ayvalık’ın marka kent olmasında emeği geçen tüm paydaşlar ve çok kıymetli Ayvalık’lılar:

Reklam

Bugün kentimizin ana taşıyıcı unsuru, Ayvalık’ın en ünlü olduğu ve Ayvalık Zeytin-Zeytinyağı sektörünü, üreticisinden işletmelerine, emekçisinden tüketicisine ve tüm Ayvalık’a gönül verenleri ilgilendiren 3 konuda sizleri bilgilendirmek için buradayız.

Bunlar;

1-Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali hakkında önemli bir gelişme,

Reklam

2-Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti ve korunması ile ilgili çabalarımız,

3-Ayvalık Zeytinyağının AB Tescili ile ilgili içinde bulunduğumuz süreç.

1-Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali hk:

İlçemizde ilk hasat şenliği 1970 yılına yapılmış olup, 2005 yılında Ayvalık Ticaret Odası tarafından bu etkinlik tekrar canlandırılmış, pandemi dönemi hariç her yıl olmak üzere 17 kez düzenlenmiş ve bundan sonra da düzenlenmeye devam edecektir. Son 6 yıldır Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ayvalık Belediye Başkanlığı, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odasının birlikteliğiyle planlanan ve uygulamaya konan hasat şenliği etkinliklerinin, daha güçlü, ulusalda ve uluslararası alanda daha ses getirici, üreticisinden, tüccarından, işletmelerinden, marka sahiplerinden, turizm sektöründen, kurum, kuruluş, derneklerin ve tüm Ayvalık Markasına değer verenlerin de içinde olduğu güçlü bir etkinlik olması amacıyla, Ayvalık Ticaret Odası yeni yönetimi olarak “Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali”nin içeriğini geliştirmeye ve marka haline getirmeye karar verdik ve bu yönde bir çalışmalar başlattık.

Bugün, öncelikli olarak,” Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali” marka tescilini, Ayvalık Ticaret Odası adına gerçekleştirdiğimiz bilgisini sizler ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali marka tescilinin yanı sıra, mevcut tüm eski paydaşlarımız ile birlikte, sektördeki tüm kurum ve kuruluşları da, bu özel etkinliğimize katılarak güçlü bir

marka kenti oluşturmaya ve markalaşmanın sunduğu faydaları deneyimlemeye davet ediyoruz.

Bu tescil ile yeni bir pencere açmayı, Marka Kent Ayvalık ve Ayvalık Ticaret Odası olarak daha büyük hedeflere yol almayı amaçlamaktayız.

” Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali”nin amacı, marka kenti olmanın ve markalaşmanın önemine dikkat çekmektir. Bir marka kenti olmak, bir bölgenin veya sektörün tanınmışlığını, itibarını ve rekabet gücünü artırırken, kurum ve kuruluşlara da bu başarıya ortak olma fırsatını sağlar. Markalaşmanın sağladığı avantajlar arasında güçlü markaların yaratılması, tüketici sadakati ve bağlılığının artması, pazar payının genişlemesi ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması yer almaktadır.

” Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali”nin amacı, marka etkinliklerinin önemini vurgulamaktadır. Bir marka etkinliği, kurumların markalarını hedef kitleleriyle etkileşim halinde tanıtabileceği bir platform sağlar. Bu etkinlikler, kurumların ürünlerini, hizmetlerini ve yenilikçi projelerini sergileme fırsatı sunarken, tüketici deneyimlerini artırarak marka sadakatini ve marka imajını güçlendirir. Ayvalık Ticaret Odası olarak bizler, bu tescilin önemli sonuçlarından biri olarak, sürdürülebilir bir etkinlik, sektördeki tüm kurum ve kuruluşların bir marka kenti, ulusal ve uluslararası bir marka olma yolunda adım atmasını ve markalaşmanın sunduğu faydaları deneyimlemelerini hedefliyoruz. Bildiğiniz üzere, festivalimiz, markalarınızı güçlendirmek, marka değerlerinizi ön plana çıkarmak ve hedef kitlemizle derin bir bağ kurmak için eşsiz bir platform sunmaktadır.

” Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali” , marka etkinliklerinin önemini vurgulayarak, sizlere markalarınızı tanıtma ve güçlendirme konusunda benzersiz bir fırsat sunmaktadır. Festivale katılarak, yenilikçi ürünlerinizi sergileyebilir, müşterilerinizle doğrudan etkileşime geçebilir ve marka değerinizi artırabilirsiniz. Bunun yanı sıra, sektördeki diğer önemli paydaşlarla işbirliği yapma fırsatı yakalayarak, deneyim ve bilgi paylaşımıyla sektörümüzün büyümesine katkıda bulunabilirsiniz. Festivalde yer alarak, marka etkinliklerini kapsayan geniş bir programın parçası olabilirsiniz. Bu programda, iş dünyasının önde gelen isimleriyle aynı çatı altında buluşarak markanızı, sektörün önemli paydaşlarına tanıtma şansı elde edebilirsiniz. Aynı zamanda, etkileyici konuşmacıların yer aldığı paneller, atölyeler ve seminerler aracılığıyla markalaşma konusunda daha derin bir bilgi birikimine sahip olabilirsiniz.

Tüm sektör bileşenlerinin, ” Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali” ne katılarak, markalarını tanıtma fırsatını kaçırmayacaklarını düşünmekteyiz. Bu tescilin de yasal olarak bize verdiği destek ile, festivalde, sektörümüzdeki markaların güçlerini birleştirerek markalaşmanın gücünü ortaya koyacağız. Bizler her bir kurum ve kuruluşun, festivalimizdeki önemini, rolünü ve katkısını takdir etmekteyiz. Sizlerin desteği ve paydaşlığı olmadan, bu festivalin hedeflerine ulaşmasının mümkün olmayacağını bilmekteyiz. Bu nedenle, sizleri festivale aktif bir şekilde katılmaya ve markalarınızı festivalimizin bir parçası olarak tanıtmaya davet etmek istiyoruz. Ayrıca;

” Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali” ndeki temel amaçlarımızdan birisi de, Ayvalık denince akla gelen Zeytin-Zeytinyağındaki ünümüzü turizm sektörüne aktarmak, turizm işletmeleri ve seyahat acenteleri gibi sektörde faaliyet gösteren kuruluşların, ziyaretçilerle doğrudan etkileşime geçerek işbirliklerini artırma ve turizm potansiyelini daha geniş kitlelere tanıtma fırsatı sunmaktır. Turizm sektöründeki tüm işletmelerimizi de festivalin bir paydaşı olarak görüyor, bölgedeki turizm potansiyelinin ortaya çıkmasına destek olmalarını arzuluyoruz. Festivalimize Turizm işletmelerimizin desteği, bölgedeki turizm altyapısının gelişimine, istihdam olanaklarının artmasına ve yerel ekonomiye büyük katkılar sağlayacaktır.

Kentimiz ziyaretçiler için cazip ve güzel bir turizm bölgesidir. Bu festival, bölgenin turistik potansiyelini ortaya çıkarırken, seyahat ve turizm sektörünün gelişimine katkıda bulunacak bir platform olma hedefi de taşımaktadır. Bu etkinlikler, festival boyunca şehirdeki turizm faaliyetlerini canlandırırken, ziyaretçilerin bölgenin kültürü, özel gastronomisi ve turistik mekanlarıyla daha yakından tanışmalarını sağlayacaktır.

Ayvalık’a gönül veren, bu kentte yaşamayı seven ve bu topraklardan gelir elde eden tüm paydaşlarımızı, tekrar bizimle birlikte olmaya, daha güçlü ses getiren bir etkinlik için birlikte çalışmaya davet ediyoruz..

2-Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretinin Korunması ile ilgili çabalarımız:

Bildiğiniz üzere Ayvalık Ticaret Odası, Türk Patent ve Marka Kurumundan 10.06.2006 tarihinde 88 tescil numarası ile Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretini menşe olarak tescil ettirmiştir. Bu bağlamda;

6769 sayılı SINAİ MÜLKİYET KANUNU’ nun“Coğrafi işaret korumasının elde edilmesi ve tescilden doğan hakların kapsamı” başlığı altında bulunan

44/45/46/48 numaralı maddelerde de izah edildiği üzere, Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretinin korunması amacı ile ve yine;

6769 sayılı SINAİ MÜLKİYET KANUNU’ nun

“Kullanımın denetimi MADDE 49-

(1) Coğrafi işaretlerin ve geleneksel ürün adlarının kullanımının denetimi; tescilli coğrafi işaretleri ve geleneksel ürün adlarını taşıyan ürünlerin üretimi, piyasaya arzı veya dağıtımı aşamalarında veya ürün piyasada iken kullanımının tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetimine ilişkin her türlü faaliyeti kapsar.

(2) Denetim, başvuruda belirtilen ve Kurum tarafından yeterliliği onaylanan denetim mercii tarafından yerine getirilir. Sicilde yer alan denetim merciinde değişiklik, Kurumun onayı ile yapılabilir.

(3) Denetim raporları, tescilin Bültende yayımlandığı tarihten itibaren yılda bir Kuruma sunulur. Ancak şikâyet olması hâlinde, Kurum denetim raporlarının süresinden önce sunulmasını talep edebilir.

(4) Denetim raporlarının incelenmesi sonucunda eksiklik varsa tescil ettirene bildirilerek altı ay içinde eksikliğin giderilmesi istenir. Eksikliğin süresi içinde giderilmemesi veya denetim faaliyetinin usulüne uygun olarak yerine getirilmediğinin tespit edilmesi hâlinde 43 üncü madde hükmü uygulanır.

(5) Tescil ettiren, denetime ilişkin masrafları denetlenenlerden talep edebilir.

(6) Denetime ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.” Denilmektedir. Yine;

Ayvalık Ticaret Odası ‘nın88 tescil numarası ile 10.06.2006 tarihinde tescil ettirdiği C2004/003 başvuru numaralı Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretinin denetim ile ilgili bölümünde;

“Denetleme: Ayvalık Ticaret Odası koordinasyonunda; Ayvalık Ticaret Odasından konuda uzman 3 kişi, Ayvalık Ziraat Odasına kayıtlı üreticilerden 2 kişi, Tarım Bakanlığından konuda uzman I kişi, İhracatçılar Birliğine kayıtlı konuda uzman 1 kişi olmak üzere 7 kişilik bir komisyon oluşturulur. Komisyon, en az 4 üyenin katılımı ile toplanır. Denetimlerini 3 ayda bir düzenli olarak, ihtiyaç duyulduğunda ve şikayet üzerine her zaman yapar.”Denilmektedir.

Ayrıca, bahsi geçen tescil, kanun ve yönetmelik maddelerine istinaden;

“Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulunun 08/01/2019 tarih karar no:288-05/02/2019 tarih karar no: 322- 25/06/2019 tarih karar no: 431-17.12.2019.tarih karar no: 556 vb. gibi kararlarına istinaden, 6769 sayılı Sınai

Mülkiyet Kanununun 49. Maddesi gereğince denetlenmesi ve sonuçları ile ilgili;

  1. a) Ayvalık Ticaret Odası ve ATO Laboratuvar A.Ş. denetiminde Coğrafi İşaret kullanan,
  2. b) Ayvalık İbareli ve eklentili marka tescili bulunan,

 

c)Ambalajı üzerinde Ayvalık İbaresi veya Ayvalık zeytinyağı olduğunu çağrıştıran resim, firma ismi ve bilgisi, adres vs taşıyan tüm ürünlerin Ayvalık Ticaret Odası ve ATO Laboratuvar A.Ş. denetiminde Ayvalık Zeytinyağı coğrafi işareti hologramını taşımak zorundadır. Türk Patent Kurumu tarafından ilan edilmiş Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti tescil şartnamesinin denetim bölümü ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 49. Maddesinde açıklanan hususlar doğrultusunda, denetime tabi tutulan markaların olumlu veya olumsuz çıkan denetim sonuçlarının da Türk Marka ve Patent Kurumuna ve ilgilisine bildirilmesi zorunludur.

Bildiğiniz üzere Ayvalık Zeytinyağı satışları, piyasada, e-ticaret sitelerinde ve sosyal medya sayfalarında en çok taklit edilen ve suiistimal edilen bir üründür. Yukarıda açıklanan hususlar doğrultusunda, Ayvalık Ticaret Odası Yönetimi olarak Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretini koruma amaçlı en çok şikayet aldığımız bu konuda aşağıdaki mücadelemizi de sizler ile paylaşmak istiyoruz.

1- Yerel işletmeler konusu:

 

Tüm yerel işletmelerimiz, butik işletmelerimiz, marka sahiplerimiz yukarıda açıklanan coğrafi işaretin kullanımı ve denetimi konusunda mail, posta, yazılı elden belge teslimi, web sayfası ve sosyal medya sayfalarımız üzerinden bilgilendirilmiştir ve bilgilendirme işlemleri devam etmektedir.

2- E ticaret siteleri:

 

En çok aktif olan E-ticaret siteleri Ayvalık Ticaret Odası’nın çalıştığı hukuk bürosu tarafından, yönetim kurulu kararına istinaden noter aracılığı ile ihtar çekilerek konu hakkında bilgilendirilmeler yapılmıştır.

3- Muhtelif marka sahipleri:

 

Odamıza üye olmayan, kent dışında ve farklı bölgelerde, adresi belli olan marka sahiplerince yapılan ihlaller takip edilmekte, alınan şikayetler yönetim kurulumuzca değerlendirilmektedir. Bu gibi işletmelere öncelikle kurum yazısı ile bilgilendirme yapılmakta, devamı durumunda bağlı bulundukları meslek odalarına konu ile yazılı bilgi verilmekte, noter kanalı ile de ihtar edilmektedirler.

 

4- Tağşişli sahte ürünler konusu:

 

Bu tarz sahte adresi belli olmayan ürünler, markalar ve ticaretini yapanlar tarafımızdan Tarım ilçe Müdürlüğü’ne, çalıştığımız hukuk bürosunca da doğrudan Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet edilmektedir. Kargo yolu ile satılan bu tarz ürünlerin satın alınmasıyla Ayvalık Markası, marka sahiplerimiz, işletmecilerimiz, üreticimiz ve özellikle tüketicimiz büyük zarar görmektedir. Tüketicimizin daha bilinçli olması, ne satın aldığını bilmesi amacı ile tüketicimizin de bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Kurum olarak verdiğimiz eğitim, reklam, billboard ilanları, tv röportajları ile yaptığımız tüm etkinliklerde Kurumumuzun sahibi olduğu ATOLAB A.Ş. ile birlikte tüketiciyi bilinçlendirme çabalarımız artarak devam etmektedir.

3-Ayvalık Zeytinyağının AB Tescili ile ilgili çalışmalarımız:

Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretinin Avrupa Birliği tescili ile ilgili süreç 2019-2020 yıllarında bir önceki yönetim kurulu başkanı tarafından takip edilmiş, 2021 yılında da ATO Meclisi Tarafından oluşturulan Coğrafi İşaret Komitesi’ne devir edilmiştir. Coğrafi işaret komitesi tarafından akademisyenler ve marka patent temsilcisi kurumlar ile yapılan çalışma ve görüşmeler sonucunda, 2006 yılında tescil ettirilen metninde içeriğinin, üretim şekilleri, Türk Tarım kodeksine uyum, izlenebilirlik ve denetim konularında eksikler içermesi ve AB sürecinde oluşabilecek uyumsuzluklar sebebiyle Türk patent kurumundan revize edilmesine karar verilmiştir. Revizyon metninin Türk Marka ve Patent Kurumu ilgili sayfaları üzerinden girişi Şubat 2022 tarihinde tamamlanmıştır. Bu tarihten sonra dosyayı inceleyen Türk Marka ve Patent Kurumurevizyon metnini, Tarım Bakanlığı’nın görüşüne sunmuş, tarım bakanlığı tarafından da üniversite görüşü alınmıştır. Süreç halen Türk Marka ve Patent Kurumunda devam etmektedir. Tescil revizyonunun onaylanmasının akabinde, Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretinin AB tescili ile ilgili süreç Ayvalık Ticaret Odası Yönetimi tarafından ivedilikle başlatılacaktır.

Yukarıdaki konuları kamuoyuna, ilgililerinin bilgilerine ve dikkatlerine sunarız. SAYGILARIMIZLA

AYVALIK TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.