Site Rengi

DOLAR 32,4251
EURO 34,6550
ALTIN 2.384,75
BIST 10.045,74
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 17°C
Az Bulutlu
Balıkesir
17°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 23°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Reklam
Reklam

AYVALIK LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ MÜBADELE’NİN 100. YAŞINI VEFAT EDEN MÜBADİLLERİ ANARAK KUTLADI

AYVALIK LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ MÜBADELE’NİN 100. YAŞINI VEFAT EDEN MÜBADİLLERİ ANARAK KUTLADI
Reklam
28.01.2023
465
A+
A-

SONY DSC

Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği’nin hazırlamış olduğu” Mübadelenin 100.Yıl Dönümü” etkinliklerinde 2. Kuşak mübadillerden Hüseyin Öztürk, Ahmet Tarçın ve Mustafa Kidir’e onur ödülleri verildi.

Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği, mübadelenin 100.yılı nedeniyle program içerisinde mübadil aileleriyle ve torunlarıyla akşam yemeğinde buluştu. Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği’nin hazırlamış olduğu 100.yıl yemeğine, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Ak Parti Balıkesir İl Başkan Yardımcısı Emine Ergün, MHP Balıkesir İl Başkanı Ekrem Gökay Yüksel, Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanı Ali Gür, MHP Ayvalık İlçe Başkanı Mehmet Sıray, Ak Parti Gömeç İlçe Başkanı Eşref Uslu, Ülkü Ocakları Ayvalık ilçe Başkan Yardımcısı Ahmet Yalın, Ayvalık Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Elmas Özmen, katıldı.

HAKAN DİNÇ “ BU AKŞAM BURAYA GELEREK BİZİ ONURLANDIRDINIZ.”

Reklam

Hafif fasıl müzik eşliğinde, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Balıkesir Kent Konseyi’nin katkılarıyla düzenlenen 2. Kuşak mübadil yemeğinde açılış konuşması yapan, Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Dinç; Bu akşam buraya gelerek bizi onurlandırdınız. Ayvalık’ta’ veya çevresinden gelen misafirlerimiz bizim için çok kıymetlisiniz. Birkaç sene önce beraber yola çıktık. Hiçbir kimseyi bu çemberin dışında tutmadan, layıkıyla güzel bir dernek kurmak istedik. Tabi ki; Neşe Albayrak Başkanımın bunda çok fazla payı var.  Önümüzdeki günlerde 30 Ocak kutlamalarımız olacak. Hemen hemen herkesin heybesinde acılı öykünün olduğu mübadiller için, her iki camiimizde mevlidi şerif okundu.” Diyerek, büyükşehrin katkılarının yanısıra davete katılan protokole teşekkür ederek sözlerine son verdi.

SONY DSC

NEŞE ALBAYRAK “ BİRİNCİ KUŞAK MÜBADİLLERİN ÇOĞU MEMLEKET HASRETİYLE ARAMIZDAN AYRILDI.”

Daha sonra kürsüye gelerek günün anlam ve önemine vurgu yapan, Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Neşe Albayrak;” Cumhuriyet Dönemi’nde Türkiye’ye doğru yapılan en önemli göçlerden biri 1923 Türk-Yunan Nüfus Mübadelesidir. Bu zorunlu göç ile yüz binlerce kişinin hayatı değişmiş, mübadiller bir yandan yeni vatanlarına uyum sağlamaya çalışırlarken diğer bir yandan da doğdukları toprakların oluşturduğu kimlik ve kültürlerini gelinen vatanda yaşatmaya çalışmışlardır. Çünkü göç yalnızca coğrafi bir yer değiştirme değildir, göç eden insanlar ayni zamanda yeni bir topluma doğru göç ederler. Mübadeleyle gelenler yüzlerce yıldır yaşadıkları topraklarını, tüm birikimlerini geride bıraktılar. Limanlarda, tren istasyonlarında kurulan çadırlarda haftalarca beklediler. Yolculuk sırasında bir kısmı anakaraya ulaşırken bir kısmı da hayatını kaybeden yakınlarını denize verdiler.

Reklam

SONY DSC

NEŞE ALBAYRAK“ KENDİ DEĞERLERİMİZE VE KÜLTÜREL VARLIĞIMIZA SAHİP ÇIKTIKÇA GÜÇLÜ OLURUZ“

“Muhacirler kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır diyerek,” Bu güzel ülke ve Cumhuriyeti bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anarak barışın milletler ve ülkeler için önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bugün burada geçmişimizin önemli bir dönemini hatırlamak, o dönemin izini sürerek anmak için toplandık. Geçmişini unutan ve kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktaramayan milletler ve toplumlar başka kültürlerin etkisine girerek kendi kültürlerini kaybedecek ve kültürsüz kalmaya mahkûm olacaklardır, Bu anlamda kendi kültürümüze, kendi tarihimize Balkanlardan, Adalardan, Ata topraklarımızdan getirdiğimiz kendi değerlerimize ve kültürel varlığımıza sahip çıktıkça güçlü oluruz, bu bağlamda kültürümüzü örf ve adetlerimizin tarihimizin hayatta kalmasını sağlayacak. Bizden sonra gelecek olan yeni nesillerde yerel kimlik oluşturacak sosyal ve kültürel faaliyetlere dernek olarak büyük önem vermekteyiz. Yaşadığımız şehrin (ilçemizin) sosyo kültürel yapısına katkı sağlamayı hedeflediğimiz bu tür etkinliklerin devamının gelmesi dileğiyle.” Diyerek konuşmasına son verirken mübadillerden en yaşlılarını tanıttı.

SONY DSC

“ HÜSEYİN ÖZTÜRK,

Ayvalık’ın en tecrübeli muhasebeci ve mali müşaviri Hüseyin Öztürk 1979 senesinden bu yana mesleğini sürdürüyor. Girit’ten Cunda Adasına mübadeleyle gelen bir ailenin çocuğu olan Öztürk 1932 yılında Cunda Adasında doğdu, 1979 dan itibaren hala mesleğine devam etmektedir. 1956 senesinde Mustafa Öztürk maliye memurluğuna başladı 25 yıl memuriyet hayatından sonra  serbest muhasebeciliğe devam etti. Mesleğine devam ederken, ayni zamanda İstanbul Günaydın, İzmir Yeni Asır gazetelerinin bölge muhabirliğini de yaptı. Babasından dönemin Rumca türkülerini dinleyerek öğrenen 90 yaşında ancak hafızası ve bedeni hala sağlıklı olan Hüseyin Öztürk, geniş bir şarkı repertuvarına da sahip. Yunanca sözlü şarkıların anlamını o şarkının hikayesiyle anlatıyor bütün dinleyenlerine.

“AHMET TARÇIN”

1 Ocak 1948 tarihinde Girit in Resmo şehrinden mübadele ile Ayvalık a yerleşen bir ailenin 4. ve en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Macaron mahallesinde doğdu ve büyüdü. Ayvalık İmren pastanesinin sahibi olan Ahmet Tarçın, 10 yaşındayken çırak olarak başladığı bu mesleğe halen devam etmekte. Sakızlı kurabiye ve lor tatlısı ile hem pastanemin hem de Ayvalık’ımızın adını güzel bir şekilde duyurdu. Lor tatlısı, İbrahim Üzümcü, tarafından Girit te yapılıyordu. 1923 te mübadele ile Ayvalık a gelmesinin ardından bu tatlıyı Ayvalık ta Mehmet Mas ile birlikte yapmaya başladı. Dükkanları şuan ki at arabacılar meydanındaydı. Lor tatlısı ve badem ezmesi ile ün salmışlardı. Hatta Atatürk ün Ayvalık a ziyaretlerinde bu lezzetler ona da ikram edilmiş ve ulu Önder tarafından beğeni ile karşılanmıştı.

SONY DSC

“MUSTAFA KİDİR”

Anne ve babası Girit’ten mübadil olarak Ayvalık’a göçmüş, babası Ayvalık’ta dede mesleğini sürdürmeye devam etmiş. 1943 doğumlu Mustafa Kidir, bu işe başlamış ancak bu işi yapmak kendisine çok zor gelmiştir. Babasının yanında askerden sonra işe başlayan Mustafa Kidir, birkaç yıl, Yunan gemilerinde çalışmış. Sonra dönmüş gelmiş doğduğu Ayvalık a, dede mesleğini sürdürmeye devam etmiş. Girit leblebisini önceleri el arabasında sattı, daha sonra sepet içinde müşterilerine sundu. Girit leblebisinin son temsilcilerinden olan Mustafa Kidir, bu damak tadını gelecek nesillere aktarmak istiyor. Girit te, dedesinden, babasından kendisine bu zahmetli mesleği sürdürmeye çalışıyor, koca yürekli Mustafa Kidir.” Diyerek konuşmasına son veren, Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Neşe Albayrak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin’e katkılarından dolayı hediyesini verirken,  Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin’de Hüseyin Öztürk ve Ahmet Tarçın’a onur plaketlerini taktim etti. Mustafa Kidir’e, plaketini  MHP Balıkesir İl Başkanı Ekrem Gökay Yüksel, taktim etti.  Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Neşe Albayrak, tarafından 30 Ocak 2023 günü Cunda iskelesinde buluşmaya davet edildi.

ŞAHİN” DÜNYANIN NERESİNDE  TÜRK KÜLTÜRÜ YAŞATILIYORSA, BİZ ORAYA DESTEK OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Son Konuşmacı olarak Kürsüye gelen, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, konuşmasının bir bölümünde;” 20. Yüzyılın başlarında, özellikle bizim coğrafyamızda, imparatorlukların tasfiyesi ve ulus devletlerin ortaya çıkışıla olan bir süreç var. Bu süreçte önce bizim debletimiz Osmanlı İmparatorluğu’nun balkanlardaki topraklarını kaybetmesiyle oralarda devletlerin oluşması, Rusya’nın Kafkaslar da kendine göre zorlama baskılar oluşması nedeniyle, Cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan süreçte bizlere muhacir dendiği, mübadil denilen, bir nevi dilim varmıyor ama, insan takası maalesef olmuştur. Atalarının mezarlarını, oradaki hayatlarını, mallarını, mülklerini her şeylerini bırakarak vatan bildikleri topraklara bir anlaşmayla ,tarihsel bir süreçtir. Bu günkü milli kültür havuzunun çok önemli unsurları mübadeleyle gelen özellikle Balıkesir, Ayvalık gibi Erdek’te de var. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak, Başkanımız Yücel Yılmaz’ın ortaya koyduğu vizyonuyla, sadece Balıkesir de değil, Türkiye ‘nin dünyanın neresinde  Türk Kültürü yaşatılıyorsa, biz oraya destek olmaya çalışıyoruz” diyerek konuşmasına devam etti.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.