Site Rengi

DOLAR 32,5112
EURO 34,8606
ALTIN 2.435,77
BIST 9.915,62
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 17°C
Az Bulutlu
Balıkesir
17°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 19°C
Çar 23°C
Per 22°C
Reklam
Reklam

AYVALIK KADIN OYUNLARI FESTİVALİ KAPSAMINDA SİYASET VE SAĞLIK’TAN YANA SÖYLEŞİ

AYVALIK KADIN OYUNLARI FESTİVALİ KAPSAMINDA SİYASET VE SAĞLIK’TAN YANA SÖYLEŞİ
Reklam
27.03.2022
418
A+
A-

Ayvalık Belediyesi Kadın Oyunları Festivali kapsamında devam eden etkinlikler 26 Mart 2022 Cumartesi günü Orhan Peker Sanat Galerisinde düzenlenen söyleşiye çok sayıda vatandaş Katıldı.

Söyleşiye katılan Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapman ve CHP Ankara Milletvekili ve PM Üyesi olan Gamze Taşcıer, Kadın ve çocuk hakları, sosyal güvenlik, sağlık ve ilaç politikaları hakkında çalışmalar ve projeler yapan ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi ile birlikte katılımcılara çok değerli bilgiler verdiler.  Ayvalık Belediyesi Kadın Oyunları Festivali kapsamında yapılan söyleşiye, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, ve eşi Canan Ergin, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, ve yönetim Kurulu, CHP Ayvalık İlçe Kadın Kolları başkanı Ayşe Keklikçi,ve yönetimi, Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler’in yanısıra çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Reklam

BAŞKAN ERGİN”KADININ TOPLUMDA YERİNİ GÜÇLENDİRMEK.”

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, yaptığı açılış konuşmasında:” Ayvalık’ta Kadın oyunları Festivali’nin ikincisini düzenliyoruz. Üst sanatçılarımızın olduğu programlar yaptık. Buradaki amacımız da, Kadın oyunlarıyla, kadının toplumdaki yaşamış olduğu sıkıntılara dikkat çekmek. Pandemiden dolayı iki yıl ara vermiştik. Bu sene ikincisini konunun uzmanları olan konuklarımız burda. Kadının toplumda yerini güçlendirmek adına, belediye olarak bizler çalışmalar içerisindeyiz. Gerçek anlamda kadını nasıl öne çıkarırız.”Diyerek sözlerine devam etti.

 

Reklam

PROF. DR. DAVUTOĞLU ŞENOL” 18 MİLYON KİŞİNİN ÖLDÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR.”

Kadın Oyunları Festivali kapsamında Sağlık ve Siyaset kapsamındaki söyleşinin ilk konuşmacısı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, pandeminin önemli bir salgın hastalık olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi.:” Bildiğiniz gibi pandemi küresel bir tehdit demek. Biz aslında başımıza gelen bir şeyin küresel tehdit olduğunu kabul edeli iki yıl ve üç bahar oldu. Üçüncü baharındayız bu sene. Ve o zaman tüylerimizi diken diken eden bir şey gerçekleşti.  Aslında dünyada 6 milyon insan ölmüş gibi duruyor ama 18 milyon kişinin öldüğünü gösteriyor. Türkiye’nin de 100 bin kadar ölüm olduğunu ilan ettiğini biliyoruz. Ama 300 bin kişinin öldüğünü biliyoruz. Bu rakamlar çok ürkütücü .

Aslında, bu küresel salgın başımıza gelmiş bir doğal afet ama bunun felakete dönüşmemesi  yönetimsel süreçlerle mümkün idi. Benim bütün hayalim aslında siyaset ile bilimin yan yana gelmesi ve biz bugün aslında Gamze hanımla yan yana geldik. illaki bilim insanı gerçekleri söylerken ben hep şunu söylerim “bilim öğrenir öğretmez bilimin dili dişi bir dildir.” Belediyenin Kadın Oyunları Festivali öğrenir bilim ve soru sorar ve merak eder. Siyaset birazcık daha öğreten birazcık daha koordine eden eril dil kullanan bir disiplin ikisini yan yana gelmesi lazım.

Bu yüzyıl için ben bir bilim insanın söylediği bir cümleyi söylemek istiyorum. Dünya virüslerin arka bahçesidir. Bu son pandemi olmayacak pandemileri arası daha çok sıklaşacak. Çünkü pandemiyi şöyle düşününüz; Virüslerle bir yerküreyi birlikte paylaşıyoruz. Aslında mikroplarla paylaşıyoruz. Biz evrende çok boyutlu biyolojik bir kürenin ortasında yaşıyoruz ve insanın bu biyoloji küreye hükmetmesinin tek sebebi var, akıl ve bilim.   Bir mahşerin dört atlısı meselesi vardır. Bu dünya tarihindeki 17. Salgın ama bu yüzyılın ilk salgını. Salgın Savaş ölüm ve kıtlıktır. Biz 2000 li yılların başına yani,21. yüzyıla döndüğümüzde, yaban hayat dediğimiz hayatla ilgili araştırmaların bize gösterdiği sonuçlara göre dedikki bu 100 yılda virüslerle çarpışacağız. Bizim evrimsel süreçlerimizi çok önemli canlılar ve trilyonlarca virüs var aslında yer küreyi kaplayan yan yana getirirsiniz 100 milyon ışık yılı edecek kadar çoklar. Ama mahşerin dört atlısı değişti artık. Ne oldu mahşerin dört atlısı, birkere nüfus artışı oldu yani kaynak sıkıntısı oldu. İkincisi aşırı küreselleşme oldu,dünya minicik bir küre oldu. Üçüncüsü merkezileşmek oldu, yani nüfusun ağız ağıza yaşayacak nefes nefese yaşayacak ortamlarda bir araya gelmesi oldu. 4 cüsü de şu günlerde siz ipucunu görmeye başlıyorsunuz, orda siyasete ve siyasetin iyi koordinasyonu aslında bütün pandemi boyuncada, bütün çevresel sıkıntılar boyuncada, küresel iklim krizi içinde siyasetin çok boyutlu ve çok sağduyulu insancıl yaklaşımını aslında insancıl yaklaşıma ihtiyacımız var yani merhamete ve empatiye ihtiyacımız var.” Diyerek konuşmasını sürdürdü.

 

CHP MİLLETVEKİLİ TAŞÇIER ” O 5 MASKEYİ BİLE DAĞITAMADILAR “

Daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Gamze Taşçıer, konuşmasında:” Bazı konular varki gerçekten siyaset üstü olması gerekir. Çünkü sizin alacağınız kararlar toplumun 84 milyonu da etkileyen kararlar. Nedir bu, sağlık, ekonomi nedir bu, kadın cinayetleri, kadına bakış açısı. Çünkü şimdi bir pandemi geldi hiçbirimizin inancını, kimliğini, siyasi partimizi sormadan o virüs geldi ve vücudumuza bulaştı. Hayatlarımızı altüst etti. Bir de ekonomik kriz kişilerin inançların kimliğini sorgulamadan gelip bulabiliyor.

Kadın cinayetleri her ne kadar bazıları kadın cinayetleri sebebi, aman efendim mini etek giymişti kırmızı ruj sürmüştü, gece o saatte dışarıda sokakta ne işi vardı diyerek belli bir kalıba sokmak istese de bugün her mahalleden Helin aç lan her kimlikten kadınların sokakta şiddete uğradığını öldürüldüğünü üzülerek görüyoruz demek ki gerçekten bazı konuları evet siyasi siyaset üstü ama hocamın da belirttiği gibi siyasetin çözmesi gereken sorunlar eğer bu ülkede bu ülkeyi yönetenler bas bas bağırarak geliyorum diyen bir salgına,  önlem alamazsa hani o 5 maskeyi bile dağıtamadılar dediğimiz bir sürecin oluşmasına liyakatsız yöneticilerin beceriksiz yöneticilerin elinde bir süreç yönetmek yönetmeye çalışırsanız, şanslı olduğumuz halde dünyanın birçok ülkesinden sonra pandemi ülkemize gelmesine rağmen beceriksiz yönetimler beceriksiz bir siyaset anlayışı milyonlarca insanın hayatına sebep oldu.

Ve sadece 2 yıllık bir süreçte değil, bakın sağlığın toplumu getirdiği ekonomik kriz insanların belki de geleceklerine ve ekonomik kriz sonucunda ki o yetersiz beslenme, koşulların ağırlaşması belki de bir nesile aktarılacak sorun haline geldi.  Bu nedenle gerçekten içinde yaşadığımız sürecin iyi yönetilmesi siyaset kurumunun öncelikli görevlerinden biri olmalı.  Evet biz birçok ülkeye göre hani o iktidar ülkeyi yönetenler diyorlar ya bizim ülkemizde insanlar sokaklarda ölmedi, işte hastanelerde sürülmedi evet dev yapılı hastaneler yaptınız, ama zannetmeyin ki siz o koca koca binaları yaptığınız için bu pandemi nispeten başarılı yönetildi. Eğer bu pandemide beceriksiz politikalara rağmen daha az insan öldüyse göreceli, sebebi sağlık emekçilerinin verdiği sonsuz mücadele mücadelede kaynaklI.” Diyerek sözlerine devam etti.

Ayvalık Belediyesi Kadın Oyunları Festivali kapsamında yapılan sağlık ve siyaset programın sonunda, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, konuşmacılara birer buket vererek tebrik etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.