Site Rengi

DOLAR 32,3806
EURO 34,7650
ALTIN 2.394,20
BIST 10.228,21
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 23°C
Hafif Yağmurlu
Balıkesir
23°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 22°C
Pts 25°C
Reklam
Reklam

12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ

12 MART İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ
Reklam
12.03.2022
386
A+
A-

Ulusumuzun bağımsızlığına ve kutsal değerlerine olan inancını destanlaştıran İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 101. yıldönümünün gururunu yaşarken Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

İstiklal Marşımızın kabulünün 101. yıl dönümünde, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. İstiklal Savaşı sırasında milli marş yazılması için Büyük Millet Meclisince bir yarışma açılmasına karar verildi. Milli Eğitim Bakanlığı 25 Ekim 1920’de Hakimiyet-i Milliye gazetesinde 500 lira ödül verileceğini duyurdu. 23 Aralık 1920’ye kadar gönderilen 724 eserden hiçbiri milli heyecanı yansıtmakta yeterli bulunmadı. Ödül olduğu için Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, müsabakaya katılmadı. Akif, ödül almayacağı konusunda ikna edilince oturduğu Tacettin Dergahı’nda, herkesin sabırsızlıkla beklediği İstiklal Marşımızı, 10 gün içinde tamamladı. İstiklal Marşı, 17 Şubat 1921’de Sebilürreşad dergisinin ilk sayfasında “Kahraman Ordumuza” ithafıyla yayımlandı.

 

Reklam

“ÇÜNKÜ BEN ONU MİLLETİMİN KALBİNE GÖMDÜM”

 

Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı Safahat eserine koymayışının nedenini ise “Çünkü ben onu milletimin kalbine gömdüm.” şeklinde açıkladı. Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır’da yaşayan ve orada Türkçe dersleri veren Ersoy, 17 Haziran 1936’da tedavi için İstanbul’a döndü. Mısır’dan hasta ve yorgun olarak dönen ve Abbas Halim Paşa’ya ait Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nın dördüncü katındaki dairede kalan Ersoy, 27 Aralık 1936’da hayata gözlerini yumdu. İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği kabri, Edirnekapı Şehitliği’nde bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri kapsamında 2018 Yılı Vefa Ödülü’ne layık görülen Akif, vatan şairi ve milli şair olarak tarihe ismi yazıldı.

Reklam

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.