Site Rengi

DOLAR 32,3920
EURO 34,7866
ALTIN 2.434,96
BIST 10.082,77
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 19°C
Az Bulutlu
Balıkesir
19°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 19°C
Reklam
Reklam

AYVALIK 17.  ULUSLAR ARASI ZEYTİN HASAT FESTİVALİ’NE HAZIR

AYVALIK 17.  ULUSLAR ARASI ZEYTİN HASAT FESTİVALİ’NE HAZIR
Reklam
24.10.2022
676
A+
A-

“Ayvalık’ta ilk Zeytin Hasat Şenliği 1970 Yılında yapılmış”

3-6 Kasım 2022 tarihleri arasında; yapılacak olan, 17. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’ne tam anlamıyla hazır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvar A.Ş ortaklığında, yapılacak olan 17. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali için 24 Ekim 2022 Pazartesi günü  (ATO) Ayvalık Ticaret Odası’nın toplantı salonunda yapılan basın açıklamasıyla bildirildi.

Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan, 17. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali ile ilgili açıklamalarda bulunan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin,: 3-6 Kasım tarihleri arasında 17’ncisini gerçekleştireceğimiz Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivalimizin kentimize bolluk bereket getirmesini dileyerek gazeteci arkadaşlarıma hoş geldiniz diyorum. Her zaman olduğu gibi tek hedefimiz var. Bunu göreve geldiğimiz ilk günden beri hiç bıkmadan, usanmadan söylüyoruz; Ayvalık markasının dünyaca ünlü kalitesini korumak, çıtayı her geçen gün daha da yukarı çekmek, kaliteyi daha da artırmak. Bir yandan UNESCO’nun kalıcı listesinde yer almak için emin adımlarla yürüyoruz, bir yandan kentimizin turizm pastasından daha büyük pay alması için tüm gücümüzle katkı veriyoruz. Destek verirken, maddi olanaklarımızı sonuna kadar zorluyoruz.

Reklam

BAŞKAN ERGİN“ZEYTINYAĞI VE TURIZM IÇ IÇE GEÇMIŞ, BIR BÜTÜN OLUŞTURMUŞ.”

Ayvalık’ta zeytin ve zeytinyağı turizme çok önemli katkılar sağlıyor, bunu herkes çok iyi biliyor. Ayvalık’ta tartışmasız hem zeytin ve zeytinyağı hem de turizm bu kentin, bu kentlinin geçim kaynağı olmuş. Zeytinyağı ve turizm iç içe geçmiş, bir bütün oluşturmuş. Turizmi zeytinyağından, zeytinyağını turizmden ayrı düşünmek olmaz. Turizm ve zeytinyağının yanı sıra gastronomisi, yirmi iki adası, tabiat parkları, birbirinden lezzetli yüzlerce mezesi, adı Ayvalık’la anılır olmuş papalinası, bahar aylarında boyunlarını Ayvalık’ın bol oksijenli doğasına uzatan birbirinden değerli otları, mis kokulu sabunları, coğrafi işaret almak için girişimlerde bulunduğumuz Ayvalık tostu, lor tatlısı, sakızlı kurabiyesi hepsi Ayvalık markası oldu. Bu kentte Ayvalık markasını kullanıp, Ayvalık adı altında turizmden gelir elde eden, ekmeğini kazanan, yüzlerce insana iş kapısı sağlayan, otellerimiz, pansiyonlarımız lokantalarımız, restoranlarımız coğrafi işaretli Ayvalık zeytinyağını kesinlikle kullanmalı.

BAŞKAN ERGİN “ AYVALIK MARKASININ KALITESINE GÖLGE DÜŞÜRÜLMESIN.”

Reklam

Ayvalık olarak zeytinyağı markamızdan yola çıkarak, sosyal mesafe kuralına uygun olarak faaliyet gösteren otellerimiz sayesinde bir adım değil, birkaç adım öndeyiz. İki yıl öncesini hatırlayalım; ülkenin dört bir yanında çağın vebası pandemi nedeniyle binlerce insanımız yaşamını yitirirken, bu kentte el birliğiyle aldığımız sıkı önlemler sayesinde en az etkilenen turizm beldesi Ayvalık olmuştur.Tağşiş konusuna değinmeden geçmek istemiyorum. Ayvalık zeytinyağının gerçek anlamda hak ettiği değeri elde etmesinin önünde birçok engel var. Bunların en başında tağşiş ve markalaşma ilk sırada yer alıyor. Coğrafi işaret ile tescilli Ayvalık zeytinyağının marka değerinin korunması projelerimizden biri ama tek başına çözüm değil, hukuki ve cezai yaptırımların takipçisi olabilmek daha önemli. Bu konuda ilk adımı belediye olarak yine biz attık ama en etkili çözüm yolu birlik olabilmemiz. Markalaşmadığımız için tağşişe maruz kalıyoruz. Ayvalık markasının kalitesine gölge düşürülmesin. Bu işin peşini hukuk çerçevesinde bırakmıyoruz, tağşiş ile ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz, mücadelemizde kararlıyız, kararlı bir şekilde de devam edeceğiz. Biz, belediye olarak üzerimize düşen her türlü desteği verdik, vermeye de devam ediyoruz.

BAŞKAN ERGİN “BIZ DE BELEDIYENIN BEŞ BIN ZEYTIN AĞACINDAN ÜRÜN TOPLAMAYA BAŞLADIK”

 

T.B.M.M’nde geçtiğimiz yıl yapılan bir düzenleme var, düzenleme caydırıcı maddi cezai yaptırım içeriyor.Taklit ve tağşiş yapılmış ürünlerin işleme tabi tutulması ve piyasaya arz edilmesi yasaklandı, büyük para cezaları uygulamaya konuldu. Kanunun yasalaşması ile birlikte gıda sektöründe taklit, tağşiş yapan ve tüketiciyi yanıltan, yanlış yönlendiren, bilgi kirliliği oluşturan firma ve şahıslar hakkında yaptırımlar öngörülüyor. O nedenle hep birlikte takipçisi olalım. Ayvalık ve yöresinde zeytin hasatları başladı, biz de belediyenin beş bin zeytin ağacından ürün toplamaya başladık, bolluk ve bereketli bir hasat sezonu bekliyoruz.Tarihin, mimarinin, doğa ve lezzetin diyarı, zeytinin başkenti Ayvalık’ta  üretim yapan şirketlerin katkısıyla lokal hasatlar, şenlikler düzenleniyor, etkinlikler kentimize renk katıyor. Zeytin ve zeytinyağı Türkiye’de milli kültür ürünü olarak kabul ediliyor. Ayvalık’taki 2.5 milyon zeytin ağacının yarısının yaşı 200’ün üzerinde. Ayrıca Mutlu Köy’de bin 100 yaşında olgun, tescillenen bir anıt ağacımız da bulunuyor.

BAŞKAN ERGİN”BU DA GÖSTERIYOR KI; DÜNYANIN EN KALITELI VE LEZZETLI ZEYTINYAĞI AYVALIK’TA.”

Zeytin ağaçları bu topraklarda hep var oldu, hep var olacak.  Artık şunu herkes çok iyi öğrendi; Kuzey Ege Bölgesi’nde elde edilen zeytinyağları kalite özellikleriyle hem yurtiçinde hem yurtdışında farklı bir öneme, farklı bir lezzete ve farklı bir nefasete  sahip. Ayvalık zeytinyağıyla tanışan damaklar bir daha bu lezzetten vazgeçemiyor. Ayvalık’ta işlenen tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 80’i zeytinliklerden oluşuyor 4 bin 500 aile zeytinlik sahibi. Bu hemşehrilemiz geçimlerini, aile bütçelerine katkılarını zeytincilik sektöründen sağlıyor. Ülkemizde Avrupa Birliği tarafından tescillenmek üzere başvuru yapan yüzlerce ürün arasından ilk 20’ye girebilen ilk ve tek zeytinyağı Ayvalık zeytinyağı oldu. Bu da gösteriyor ki; dünyanın en kaliteli ve lezzetli zeytinyağı Ayvalık’ta. Zeytinimizin değerini biliyoruz ve çok önemsiyoruz. Her geçen yıl, her geçen gün daha da ileriye tam bir dünya markası olma yolunda sabırla ilerliyoruz. Dört gün boyunca, ünlü şeflerin zeytinyağlı yemeklerinin, mezelerinin, tatlılarının tadına bakacağız, konserler, söyleşiler ve çeşitli etkinliklerle Türkiye’nin gündeminde yine Ayvalık olacak.” Diyerek sözlerine son verdi.

BAŞKAN ALI UÇAR “ AMACIMIZ AYVALIK ZEYTİNYAĞININ DÜNYACA BİLİNENÜNÜNÜ KORUMAK, MARKALAŞTIRMAK”

Daha sonar konuşmasını yapan Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar,: Ayvalık Ticaret Odamız tarafından yıllar öce başlatılmış, bir süre ara verildikten sonra tekrar canlandırılıp bugüne kadar taşınmış ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Ayvalık Belediye Başkanlığımız, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Esnaf Odası Ve Atolab A.Ş. ilebirlikte 17. sini yapmak üzere çalışmakta olduğumuz Uluslararası Ayvalık Zeytinhasat Festivali’ mizin kentimize hareket ve güzellikler katmasını temenni ederim. Yine şu günlerde başlamış olan Zeytin Hasadımızın,  üreticilerimize, emekçilerimize, işletmelerimize, ticaret erbaplarına ve Ayvalık Halkına kazançlı, bol ve bereketli olmasını temenni eder, hayırlı olmasını dilerim.

Bildiğiniz üzere, 2 ve 7 EKİM 2022 tarihinde yapılan seçimler ile Ayvalık Ticaret Odası’nda, Değerli Ayvalık Ticaret Odası üyelerinin tercihleri doğrultusunda, yeni bir yönetim görev almış bulunmaktadır. Yönetim kurulundaki ve oluşturulmuş olan festival komitesindeki arkadaşlarımız ile birlikte,  kısa süre içinde 3-6 Kasım 2022 tarihleri arasında yapılması planlanan etkinlikler için yoğun çalışma ve çaba içinde bulunmaktayız. Amacımız hasat günleri ile birlikte Ayvalık Zeytin Zeytinyağının, markalarımızın, coğrafi işaretimizin, doğal değerlerimizin tanıtımını yapmak, Ayvalık Zeytinyağının dünyaca bilinen ününü korumak ve bu ünü Ayvalık Gastronomisi, Gastro Turizmini geliştirmek, Ayvalık Turizm sezonunu uzatmak amacı ile turizm sektörümüze aktarmak, birbirinden ayrılmaz bu iki sektörü daha güçlü bağlar ile birbirine bağlamaktır.

BAŞKAN ALİ UÇAR”AYVALIK MARKASINA VE TURİZMİNE KATKILARININ ÖN PLANA ÇIKARILMASI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

  1. Uluslararası Ayvalık Hasat Festivali programımızı bildiğiniz üzere sosyal medya ve kurumsal web sayfalarımızda paylaşmış bulunmaktayız. Kısaca program hakkında ve önemli konularda sizleri bilgilendirmek isterim. İlk gün,sektörel pazar açılışımız ile etkinliklerimize başlayacağız. Sektörel pazarımız, markalarımızın tanıtımı açısından önem arzetmektedir. Geriye dönük 4 yıla baktığımızda, zeytin-zeytinyağı sektörümüzde marka sayımızın hızla arttığını 30 lardan 80 lere kadar yükseldiğini görmekteyiz. Yeni yönetim olarak seçim sürecinde de ön plana çıkardığımız üzere, markalaşma ve kurumsallaşma konusuna ciddi önem ve destek vermekteyiz. Markalaşamazsanız katma değer yaratamazsınız. Kurumsallaşamazsanız işletmenizi büyütemez, sürekliliğini sağlayamazsınız. Özellikle sektörel zeytinyağı pazarımıza katılan markalarımızın bakış açısının, satış ayağından daha çok, markalarının ve Ayvalık’ın tanıtımı ile Ayvalık Zeytinyağı marka ününün, Ayvalık markasına ve turizmine katkılarının ön plana çıkarılması yönünde olması önem arz etmektedir. İlk günün önemli etkinliklerinden bir diğeri de, Ziraat Odamız tarafından planlaması ve organizasyonu yapılan zeytin hasadı etkinliğimizdir. Bu konu hakkındaZiraat Odası Başkanımız gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır.  2. Yani 4 Kasım 2022 Günü etkinliklerimiz içinde, sergi açılış ve ziyaretlerinin yanısıra, son zamanların önemli konusu,  Sn. Alev Baymur ‘un sunacağı “3T Zeytinin, günümüz teknolojisine uygun olarak Metaverse dünyasında yerini alması ve Dijital gezici müzelerle gelecek nesillere aktarımını kolaylaştırmak” amaçlı proje çalışmasıdır.

BAŞKAN ALİ UÇAR”  ÜNÜMÜZÜN, GASTRO TURİZMİ VE TURİZM SEKTÖRÜNE YANSITILMASI”

3 gün 5 Kasım 2022 Cumartesi günü Ana Panel Konumuz Sn. Turizm Bakan Yardımcımız Özgül Özkan Yavuz hanımefendinin katılımı ile “Ayvalık zeytin ve zeytinyağının ününün korunması, Ayvalık coğrafi işaretinin bu üne katkıları ile, bu ünümüzün Gastro turizmi ve turizm sektörüne yansıtılması” konusu olacaktır. Ardından Sn Bakanımız, oda borsa başkanlarımız ve odamız üyesi sektör temsilcileri bir araya gelip, bilgi alışverişinde bulunacaklardır. Program dahilinde, gün içlerinde ve 6 Ekim pazar günü spor aktiviteleri ile Ayvalık, Cunda, Küçükköy ve Altınova merkezlerinde ikramlı müzik etkinlikleri ve sunumlar yapılacak olup, tüm Ayvalık da yaşayanlar ve misafirlerimiz davetlidir.

Festival sonrası tüm katılımcı ve sponsorlarımız ile yapılacak anket çalışması sonucuna göre, geliştirilmesi, çıkarılması veya eklenmesi gereken içeriklerin tespitini yapıp, bir sonraki 18. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat festivalinin yol haritasını çok daha önceden belirlemeyi ve hazırlıklarını yapmayı düşünmekteyiz.” Diyerek,konuşmasının son bölümünde,” Bu günlerde bizlerden desteğini esirgemeyen,başta yönetim kurulum olmak üzere, tüm festival komitesi üyelerine, kurum, kuruluşlara, katılımcılarımıza ve sponsorlarımıza, tüm içtenliğimle, temsil ettiğim Ayvalık Ticaret Odası adına teşekkür ederim. Etkinliğimizin başarı ile sonuçlanmasını ve Ayvalık için en güzelinin olmasını gönülden temenni ederim.” Dedi.

Ayvalık Ticaret Odası Meclis Başkanı Suat Akın” 3-6 Kasım 2022 tarihleri arasında; yapılacak olan, 17. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali Ayvalık’mıza hayırlı olsun. Bu festival Ayvalık’a katma değeri olacaktır.Ayvalık’ın ihtiyacı olan ekonomiye katkısı olacak.Bu sene ürünümüzde bol. Bu hasat festivalimiz inşallah hayırlı olacaktır.  Ayvalık Ziraat Odası başkan vekili olarak katılan Murat Davranli: Bizde hasat başladı buradaki amaç  hastataki emeğin karşılığını verebilmek.Ürüne hak ettiği değeri sağlayabilmek.Hasat festivalinin 1. Günü Barbunun Çiftliğinde, zeytin ağacından düşen zeytint  anesindeki emeği göstermek,çiftçinin verdiği emeği göstermek,protokol katılıyor onlara dertlerimizi anlatıyoruz. Hasatı gerçekleştirdiğimiz alanda ikramlarda da bulunuyoruz.”Diyerek sözlerine son verdi. Ardından 17. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nin ortaklarından olan Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvar A.Ş Başkanı Cafer Çaylan:” Ayvalık Ticaret Odası’nın duyusal ve kimyasal analiz olarak 10 yıldır hizmet vermektedir.Ayvalık karteli olan zeytinyağının kalitesinin daha değerli olduğunu belgelemek adına bir kurum oluşmuştur. Analiz yapılmasının sebeplerinden biride Ayvalık Zeytinyağı olduğunu belgelemek,bunu firma sahiplerine belgesiyle ürününün değerini arttırmak.Ayvalık Laboratuvarımız geçmiş yıllarda da festivallere katıldı ve şimdi de katılıyoruz.” Diyerek konuşmasına son verdi.Dahasonra

  1. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nin paydaşlarından Ayvalık Esnaf Ve Sanatkarlar Odası başkan vekili olarak katılan Zuhal Yıldız,:” Ayvalık’ta 3-6 Kasım arası yapılacak olan 17. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nde bulunmaktan çok memnunuz.Bu festivalin Ayvalık’a getirisi ve tanıtımı için çok önemli. Ayvalık’ımıza hayırlı uğurlu olsun”dileklerinde bulundu.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.