Site Rengi

DOLAR 32,2623
EURO 34,8888
ALTIN 2.437,09
BIST 10.168,59
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 22°C
Az Bulutlu
Balıkesir
22°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 28°C
Cum 27°C
Cts 28°C
Reklam
Reklam

SAVAŞIN HARAM KABUL EDİLDİĞİ MUHARREM AYI BARIŞ VE BİRLİK OLMA AYI

Reklam
31.07.2022
129
A+
A-

 

Muharremu’l Haram veya Muharrem ayı Hicri kameri takviminin ilk ayıdır.

Muharrem Ayı matem ayı olmakla beraber, Halk arasında paylaşmanın simgesi haline gelen Aşure günü, birlik ve beraberliği perçinlemektedir. Kaynayan kazanda farklılıkları ortaya çıkartarak ayrışmayı değil, birlik ve beraberlik içinde ortak bir tat yakalamayı hedeflemeli.

Reklam

Birliğimizin, beraberliğimizin ve kardeşlik duygularımızın daha da arttığı bu günlerde gözlerimizin daima barışa, doğruluğa, kardeşliğe bakması; yüreğimizin sevgi saygı ve hoşgörüyle atması gerekmektedir.

Hz. İmam Hüseyin Kerbela’ da Muharrem ayında şehit edilmiştir. Alevî inancına bağlı topluluklar, on iki gün muharrem orucu tutarlar. Muharrem ayı boyunca başta su olmak üzere çay vb. içecekler içilmez ve hayvan ürünlerinin hiçbirisi yenilmez. Hz. İmam Hüseyin Kerbela’ da on iki gün susuz kaldığı ve şehit olduğu için, yörede on iki gün boyunca yas tutmak amacıyla teyp ve radyo dinlenilmez, televizyon seyredilmez, aynaya bakılmaz, tıraş olunmaz. Muharrem orucu öğleyin yemek yenildikten sonra dedelerin önderliğinde toplanan taliplerin dualar okuması ve üç defa tuz yalamaları suretiyle başlamış olur.

Bu ayın Muharrem ayı olarak adlandırılma sebebi, bu ayda savaşın haram olmasından kaynaklandığı zikredilmiştir. Kerbela vakıası, İmam Hüseyin (a.s) ve yakınlarının şehit edilmesi bu ayda gerçekleşmiştir. Ehlibeyt dostları her yıl Muharrem ayında hüzün ve matem merasimleri düzenler. İmam Hüseyin’in (a.s) şehadetinden sonra, bu ay Ehlibeyt dostları için aza ve mateme büründü ve o dönemlerden beri Masum İmamlar ve Şialar bu ayda matem ve aza merasimleri düzenlemeye özen gösterdiler.

Reklam
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.