Site Rengi

DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 18°C
Az Bulutlu
Balıkesir
18°C
Az Bulutlu
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 22°C
Per 22°C
Reklam
Reklam

ÜÇ FİDANIN TOPRAĞA DÜŞÜŞÜNÜN 49.YILI

ÜÇ FİDANIN TOPRAĞA DÜŞÜŞÜNÜN 49.YILI
Reklam
06.05.2021
488
A+
A-
Deniz Gezmiş (28 Şubat 1947; Ankara – 6 Mayıs 1972; Ankara), Türk Marksist-Leninist, öğrenci lideri, siyasi aktivist ve devrimci.[1] Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kurucu üyesiydi. 1971’de 12 Mart Muhtırasının ardından yakalanarak yargılandı ve idama mahkûm edildi. Cezası ertesi yıl Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’la aynı gün infaz edildi.
“ÜÇ FİDANI DENİZ GEZMİŞ, YUSUF ASLAN VE HÜSEYİN İNAN”
Türkiye Devrimci Hareketi’nin üç fidanı Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin üzerinden tam 49 yıl geçti. Neredeyse yarım asır geçmesine rağmen Denizlerin eşit, özgür ve bağımsız bir ülke mücadelesi yaşamaya devam ediyor. Denizler doğdukları topraklarda halkın yaşadığı yoksulluğa, ülkenin emperyalizme peşkeş çekilmesine gözlerini kapatmayıp yaşamları pahasına sosyalist Türkiye için mücadele verdiler.
Denizler, emperyalizme karşı bağımsızlık diyen yurtsever devrimcilerdi. Denizler, kısa yaşamlarında üniversitede boykotların, fabrikada işçilerin ve tarlada köylülerin mücadelesinde oldular. Emperyalizmin ülke topraklarındaki varlığına karşı mücadelede en ön saftaydılar. İslamcılar ve milliyetçiler Amerikan askerlerinin 6.Filosunu kıble yaptığında Denizler 6.Filo’yu ülkeden def edenlerdi.
“TCK’NIN 146. MADDESİNDEN SUÇLU BULUNDULAR”
1960 yılların ortasında ülkede büyümeye başlayan sosyalizm mücadelesi düzenin ve emperyalizmin temsilcilerini korkutmuştu. 12 Mart 1971 darbesinin ardından kurulan sıkıyönetim mahkemesinde üç fidan TCK’nın 146. maddesinden suçlu bulunarak idam cezasına çarptırıldılar. Bu idam kararı ise Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından onaylandı, 6 Mayıs 1972 yılında sosyalist mücadelenin üç devrimci ismini, üç fidanı kaybettik. 49 yıl önce üç fidan asılarak sosyalizm mücadelesi toprağa gömülmek istendi. Ancak Denizlerin mücadelesi ve kavgası bir sembol oldu. Geride bıraktıkları ise anti-emperyalizm, yurtseverlik ve sosyalizm mücadelesi verenlere yol göstermeye devam ediyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.