Site Rengi

DOLAR 32,2112
EURO 34,6645
ALTIN 2.390,21
BIST 10.204,51
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 19°C
Hafif Yağmurlu
Balıkesir
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Reklam
Reklam

TÜRK KÜLTÜRÜNDE HACI BEKTAŞ I VELİ’NİN ÖNEMİ

TÜRK KÜLTÜRÜNDE HACI BEKTAŞ I VELİ’NİN ÖNEMİ
Reklam
19.02.2021
253
A+
A-
Ayvalık Hacı Bektaş Veli Kültür ve Dayanışma Derneği olarak, Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. yılı olan 2021 yılının, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınması bizi mutlu etti. Hacı Bektaş Velî ile ilgili olarak şimdiye kadar yapılan çalışmalara baktığımızda, çoğunlukla, yazılı kaynakların kullanıldığını görmekteyiz. Hâlbuki o, Anadolu’nun Oğuz Türkleri tarafından vatan yapılması süreci içerisinde halk arasında yaşamış ve halk ile iç içe olmuştur. Bu yüzden onun hakkında son derece zengin bir sözlü edebiyat gelişmiştir. İslami Türk destanlarında, efsanelerde, ninnilerde ve türkülerde Hacı Bektaş Velî’nin önemli bir yeri vardır. Anadolu’da teşekkül etmiş Saltık-nâme’de Hacı Bektaş Velî ile ilgili çok önemli bilgilere rastlamaktayız.
Eserin yazarı Ebü’l Hayr-ı Rûmî, Hacı Bektaş Veli ile ilgili 15. yüzyılda kaleme aldığı rivayetleri, diğer Anadolu erenlerinin çevresinde gelişen rivayetlerle birlikte nakletmiştir. Hacı Bektaş Velî, efsanelere de konu olmuştur. Hacı Bektaş Velî ile ilgili Anadolu’da anlatılan efsanelerin çoğu, aile eğitimi ile ilgilidir. Dolayısıyla o, her ailenin büyüğü ve örnek aldığı büyük bir önder olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk toplumunun bebeklerine ilk tanıttığı kişilerin başında Hacı Bektaş Velî’nin geldiğini görmekteyiz. Türk sözlü kültüründe Hacı Bektaş Velî’nin yeri genellikle; onun büyüklüğünü ve bilimini anlatmak, toplumdaki sorunları çözmek, bozulan ilişkileri düzeltmek, zor zamanda yardım etmek üzerinedir.
Bu vesile ile Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan’a Ayvalık Hacı Bektaş Veli Kültür ve Dayanışma Derneği olarak, nezaket ziyaretinde bulunduk. Pandemi nedeni ile üç kişilik yönetim kurulu üyesi olarak, başta dernek Başkanı Nurten Elibüyük,ile yaptığımız ziyarette Kaymakamımız her zaman olduğu gibi sıcak ve samimi olarak karşıladı. Dernek hakkında verdiğimiz bilgilerin yanı sıra Pandemi ile ilgili önemli noktalara vurgu yaparak, “Ayvalık Pandemi konusunda en az sorun yaşayan ilçelerden biri” olduğunu söylerken Pandemi nin olmazsa olmaz olan Sosyal mesafe, Maske ve Dezenfektasyon kurallarının uyulmasına dikkat çekti.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.