Site Rengi

DOLAR 32,2144
EURO 34,7228
ALTIN 2.449,10
BIST 10.312,87
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 15°C
Hafif Yağmurlu
Balıkesir
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 22°C
Reklam
Reklam

SİVAS MADIMAK 29 YILDIR YANMAYA DEVAM EDİYOR

SİVAS MADIMAK 29 YILDIR YANMAYA DEVAM EDİYOR
Reklam
01.07.2022
240
A+
A-

“Bin kez kırdılar dallarımızı,Bin kez budadılar,Yine çiçekteyiz işte,Yine meyvedeyiz!
diyen Pir Sultan Abdal’ı anmak için gittikleri Sivas’ta diri diri yakılan, nefesleri kesilen 33 can ve ailelerinin acısı acımız, öfkesi öfkemizdir.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından düzenlenen şenlik, Sanat, barış, insanlık uğruna etkinlikte yer almak için yollara düşen yurdun dört bir yanından Sivas’a gelen Ozanlar, Şairler, yazarlar, sanatçılar güzel bir etkinlik olacağından dolayı çok mutluydular.

Sivas’a giden onlarca aydın, yazar ve sanatçı 2 Temmuz 1993 de, ülke tarihinde eşine az rastlanır bir katliamın kurbanı oldular. İran asıllı Salman Ruşdi’nin Türkiye’de basılması yasaklanan “Şeytan Ayetleri” kitabının Aziz Nesin tarafından basılacağı iddiasıyla Sivas’ta büyük bir provokasyonun fitili şenlikler başlamadan yakılmıştı. Katliam tarihinden hemen önce, 1 Temmuz’da Aziz Nesin’i hedef alan bildiriler dağıtılmaya başlandı. Nesin’e karşı yerel gazetelerde de kışkırtıcı haberler çıkarılmaya başlandı. 2 Temmuz’da, Cuma namazının ardından etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne binlerce gerici toplanmaya başladı. “Sivas laiklere mezar olacak” şeklinde slogan atan güruh öncelikle “Halk Ozanları” heykeline saldırarak heykeli yıktı ve boynuna ip bağlayarak yerde sürükledi.

Reklam

Saatler 17’ye geldiğinde otelin önünde toplananlar daha önce yerde sürükledikleri heykeli ateşe verdiler. Daha sonra Sivas Belediyesi’nin kaldırım yapma gerekçesiyle getirdiği taşlarla otelin camları kitle tarafında kırılmaya başlandı.

Tüm çağrılara rağmen Ankara’dan giderek büyüyen olaylara karşı bir müdahale gelmedi. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi gericilerin oteli ateşe vermesi sonucunda yanarak veya dumandan boğularak yaşamlarını yitirdi. Aziz Nesin’in ve Arif Sağ gibi kimi aydın ve sanatçılar ise katliamdan yaralı olarak kurtuldular. Gecenin ardından katliamın sonucu ise çok ağırdı. Birçoğu ülkemizin değerli aydın, yazar ve sanatçılarının da aralarında bulunduğu 33 kişi ve 2 otel görevlisi saldırılar sonucunda yaşamını yitirdi. Katliamda yaşamını yitirenlerden en küçüğü 12 yaşında (Koray Kaya), en yaşlısı ise 66 yaşındaki yazar Asım Bezirci idi.

 

Reklam
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.