Site Rengi

DOLAR 32,5251
EURO 34,9037
ALTIN 2.438,04
BIST 9.915,62
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 16°C
Az Bulutlu
Balıkesir
16°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 23°C
Per 22°C
Reklam
Reklam

   “ 1915  ÇANAKKALE GEÇEMEZ “ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ

   “ 1915  ÇANAKKALE GEÇEMEZ “ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ
Reklam
17.03.2021
890
A+
A-

“Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir.”

Tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçen Çanakkale Savaşı,  25 Nisan 1915 günü 308 savaş ve nakliye gemisi, Boğazın Asya Yakası ile Gelibolu’ya taarruz ederek asker çıkarmaya başladı. Yaklaşık 8 ay süren savaş sonucu müttefiklerden 252 bin, Türkler ise 250 bin şehit verdi.

Seyit Ali Onbaşın tek başına taşıdığı, 215 kg’lık topu kundağa yerleştiriyor, Ocean’ı atılan toplarla durmadan vurarak yaralıyordu. Bunun üzerine, Ocean 18:05’te geri çekilmeye başladı, çekilirken mayına çarpan  Ocean’ın personeli birkısmı deniz sularına karışırken bir kısmı da muhripler tarafından kurtarıldı.

Reklam

18 Mart’a yaşananlar şaşkınlık yaratmış, Türkiye’ nin yaptığı Deniz Harekatın’dan sonra,18 Mart’ta kazandığı zaferden dolayı kendisine olan güvenini tazelemiş, Çanakkale’nin Boğazlardan geçilemeyeceğini tüm dünyaya göstermişti.

Çanakkale savaşında, Türk Milleti bir araya gelerek bütün cihana karşı kazandığı bağımsızlık mücadelesini kazanmış, Çanakkale’de zorluklar ve yokluk içerisinde kahramanlarla büyük bir mücadele olmuş ve düşman devletlerin Çanakkale’yi geçmesi engellenmiştir.  Böylelikle Çanakkale Zaferiyle Türk Milleti Bağımsızlık için umutlandırtmıştır. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk Milleti bir araya gelerek Milli Mücadele başlamış ve düşmanı tek tek alt edilerek Türk Milleti bağımsızlığını elde etmişti. Çanakkale Savaşı, Türk milletinin bir bağımsızlığını ifade eden en büyük savaşlardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün üstün ileri görüşlülüğü bu savaşta Türk Ordusu’nun temellerini atmasına vesile olmuştur.”

Reklam

Çanakkale Savaşı bir düvele karşı yapılan bir bağımsızlık mücadelesidir. Türk Milleti Bağımsızlığı için yapmış olduğu bir mücadele olarak kabul edilmektedir. Çanakkale Savaşı, 19 Şub 1915 ile 9 Oca 1916 tarihleri arsında gerçekleşmiş büyük mücadeleler sonucunda sayısız şehit verdiğimiz bir savaş olmuştur.

“Çanakkale savaşında birçok kahramanlık hikayeleri yer almaktadır.”

Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale savaşında önemli başkomutanlardan bir tanesidir. Düşmanla ilgili ileri görüşlülüğüyle beraber Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasına büyük bir katkı sağlamıştır. Çanakkale bizim için neden önemlidir öncelikle bunu bilmemiz gerek. Emperyalist güçler yani İngiltere ve Fransa Osmanlı Devletini 1. Dünya Savaşında saf dışı bırakıp topraklarını paylaşmak için Osmanlının başkenti İstanbul’u işgale karar verdi bu sayede başsız kalan Osmanlı kolayca işgal edilecekti. İşte bunun için gönlü vatan aşkı ile dolu bu millet vatanını savunmak için düşmanın tek geçiş yolu olan Çanakkale’de savunma hattı kurarak bu vatanı düşman çizmesine çiğnetmedi.

Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale Savaşı’nda askerlerin üzerinde var olan konuşmaları ve askerlerin yapması gereken konularda onlara yol göstermesi açısından büyük zaferler elde edilmesini sağlayarak bu zaferin taçlandırılmasında ve Türk ulusunun bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu bizlere öğreten önemli komutanlardan bir tanesidir.Mustafa Kemal Atatürk Çanakkale Savaşında, Türk Milletinin Bağımsızlığını askerlere göstererek üstün bir başarı göstermiş, Çanakkale Boğazı’na mayın Döşenmesi ve askerin nereden çıkarma yapılacağını önceden askeri zekasıyla tahmin etmesi sonucunda, Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasına büyük katkı sağlayan bir komutan olmuştur.

Yüksel Kalkan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.