Site Rengi

DOLAR 32,2633
EURO 35,0663
ALTIN 2.466,23
BIST 10.319,96
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 28°C
Parçalı Bulutlu
Balıkesir
28°C
Parçalı Bulutlu
Cts 27°C
Paz 28°C
Pts 30°C
Sal 30°C
Reklam
Reklam

55.KÜTÜPHANE HAFTASI AYVALIK HALK KÜTÜPHANESİNDE KUTLANDI

55.KÜTÜPHANE HAFTASI AYVALIK HALK KÜTÜPHANESİNDE KUTLANDI
Reklam
20.02.2021
308
A+
A-

Yurt genelinde kutlanan 55.Kütüphane Haftası,Ayvalık Halk Kütüphanesi’nde Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı,Ayvalık Belediye başkan Yard.Gökay Bacan,Ayvalık Jandarma Yüzbaşı Özay Dörttepe, Yüksek Okul Müdürü Yakup Dinç, Vergi dairesi Müdürü Ferhat Hacıümmetoğlu, İl Kültür Turizm Müdür yardımcısı Abdullah Poyrazlı’nın yanısıra STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşın okunmasının ardından konuşmalara geçildi. Açılış konuşmasını yapan Aygül Öncel Şahin “ Ülkemizde 1964 yılından beri, Mart ayının son haftası, her yıl düzenli olarak kutlanmakta olan, Kütüphane Haftası bu yıl “SÜRÜDÜRÜLEBİLİR KALKINMADA KÜTÜPHANELERİN ROLÜ” temasıyla 55.kez kutlanıyor. Toplumların kültürel belleklerinin oluşmasında önemli rol oynayan, geçmiş, gelecek ve içinde bulunduğumuz zamanla ilgili bilgilenmeyi olanaklı kılan ve her şeyden önemlisi, bireylerin eğitimine katkı sağlayan halk kütüphaneleri, halkın üniversiteleri olarak kabul edilmektedirler.

Toplumların belleği olan kütüphaneler, antik çağdan günümüze toplumlar için önemlerini hiç kaybetmeden süregelmiş önemli hizmet kurumları olarak ön plana çıkmışlardır. Bunun geçmişten günümüze “Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü”’nü anlamamız açısından da önemli bir veri olduğu görüşündeyim. Günümüz ihtiyaçlarının, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurularak karşılanması temelinde bir kalkınma modeli olan “Sürdürülebilir Kalkınma”, 20. Yüzyıl sonlarına doğru dünya gündemine oturmuş ve 1990’lı yıllarda imzalanan uluslararası antlaşmalarla küresel bir uygulama planı haline gelmiştir.Sürdürülebilir kalkınma anlayışı, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişme hedeflerinde ortak paydayı “sürdürülebilirlik” olarak belirlemektedir. Geleceği de sahiplenen bu ortak hedef, herkesin temel ihtiyaçları ile daha iyi bir hayata ilişkin beklentilerinin karşılanmasına imkân vermeye yöneliktir. Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Gündemi kapsamında, Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA), bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) ile desteklenen toplum genelinde bilgi ve bilgiye erişimin artmasının sürdürülebilir kalkınmayı desteklediğine ve insanların hayatlarını iyileştirdiğini savunmaktadır.Bilgiye erişim tüm kalkınma alanlarına yönelik faaliyetleri destekleyebilecek bir konudur. Bilgi toplumu, internet bağlantısına sahip olmanın ötesinde bir kavramdır. Kütüphane, bilginin ve bilgiyi kullanmak için gerekli becerilerin herkes tarafından erişilebilir olmasının güvencesidir.“Geride kimse kalmayacak” hedefi ile oluşturulan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma sürecinde kütüphaneler kilit kurumlardır. Halkın bilgiye erişimi, insanların yaşamlarını iyileştirebilecek bilinçte kararlar vermelerini sağlar. Herkes için zamanında ve gerekli bilgilere erişimi olan topluluklar, yoksulluk ve eşitsizliği ortadan kaldırmak, tarımı geliştirmek, kaliteli eğitim sağlamak ve insanların sağlığını, kültürünü, araştırmasını ve inovasyonunu desteklemek için daha iyi konumlandırılmıştır.

GÜÇLÜ KÜTÜPHANELER GÜÇLÜ TOPLUMLAR

Reklam

Sürdürülebilir Kalkınmanın en temel yapıtaşı toplumdur. Bu nedenle, kütüphaneler merkezlerine “kaynakları” değil, insanları almalıdır. Bir toplumun refahı dayanışmaya bağlıdır ki kütüphaneler bulundukları yerde toplumsal dayanışmayı güçlendirmeye elverişli kamusal alanlardır. Toplumsal bağların güçlü olması, ülkenin ya da bölgenin planlanamayan bir olumsuzluk (afet, kriz, savaş, göç vb.) ile karşılaşması durumunda dayanıklı olmasını sağlar.Şunu unutmamak gerekir ki ; HER TOPLUM HALİ HAZIRDA KENDİ İHTİYAÇLARINI KENDİ İÇİNDE KARŞILAYACAK HER ŞEYE SAHİPTİR. Toplumun yerel kaynaklarla kendine katma değer oluşturması kapsamında en önemli uygulama gönüllülüktür. Kütüphane gönüllülüğü uzmanların kütüphanelerde doğru bilgiyi aracı olmaksızın toplumla buluşturmasına noktasında önemlidir. Sağlık gibi konularda kütüphanelerin önleyici hizmetlere aracılık etme özelliği de ön plana çıkmaktadır. Toplumun farklı konularda bilgilendirilmesi, özellikle dijital eşitsizliğin toplumdaki eşitsizliği yeniden üretmekle kalmayıp derinleştirdiği günümüzde bireyin yaşam için gerekli olan “know-how” geliştirmesine katkı sağlamaktadır. Kütüphanelerin, sürdürülebilir bir toplum oluşturmayı amaç edindiklerinde çok ciddi bir hareketin katalizörü olacağını biliyoruz. Bu nedenle, ülkemizin her yerinde topluma bilgi sunan kütüphanelerimizin sürdürülebilir kalkınma ve BM 2030 Gündemi ile 17 Hedefe ilişkin bilgilendirilmesi, bu tema kapsamında kütüphanelerin ulusal kalkınmaya çok yönlü etkisinin altının çizilmesi, bilgi toplumu oluşturulmasında ulusla politikalar ve gönüllülük mevzuatı gibi konuların gündeme gelmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.”diyerek sözlerini şöylebitirdi.”Sözlerimi bitirirken;55. Kütüphane Haftası hazırlıklarımızı görüşleriyle zenginleştiren ve destekleyen Sayın Kaymakamımız Gökhan GÖRGÜLÜARSLAN’a Hafta etkinliklerimizi daha etkin ve daha geniş kitlelere ulaştırabilmemiz yönünde ürettiğimiz tüm projeleri, maddi ve manevi olarak destekleyen Sayın Belediye Başkanımız Rahmi GENCER’e ve ekibine,İşbirliğinde gösterdikleri özen ve gayret için İlçe Milli Eğitim Müdürümüz sayın Güner BAHADIR’a ve çalışma arkadaşlarına,28 Mart 2019 Perşembe günü Hakkı Bey Yarımadasında gerçekleştireceğimiz Fidan Dikme törenimizin organizasyonunda destekleri içi Orman İşletme Şefi Sayın Deniz MELTEM’e Pakmaya Kenan Kaptan Denizcilik ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hüseyin ADAY’a ve ekibineBu haftanın hazırlıklarında titiz ve özverili çalışmaları için değerli mesai arkadaşlarıma teşekkür ederken, Açılış Törenimize gelerek bizleri Onurlandırdığınız için Siz değerli konuklarımıza da bir kez daha hoş geldiniz diyor ve teşekkür ediyorum.55.Kütüphane Haftası boyunca yurt genelinde yapılacak olan tüm oturum ve çalışmaların Türkiye’nin gelişimine katkılar sağlaması umuduyla saygılarımı sunarım.”dedi.

ÇALTI: BİLİNÇLİ ANNELER DAHA KARNINDA İKEN BEBEKLERİNİ EĞİTİYOR

Daha sonra konuşmalarını yapmak için İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, kürsüye geldi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Çaltı” Sürdürülebilir bir kalkınma. Bu günkü sloganımız bu .Sürdürülebilir Ekonomide Kütüphanelerin rolü nedir? Şöyle bir değerlendirdiğimizde, karşımıza şu çıkıyor. Okumadan hiçbir şey olmuyor. Her şey okumayla başlıyor. Bizim inancımıza göre’de ilk emir oku. Çok önemli bir şey olduğu için okuma ile başlıyor herşey. Hatta günümüzde artık, geçmişte 6 veya 7 yeşındaki çocuklarımızı okullara verirdik. Şimdi eğitim Anne karnında başlıyor. Bilinçli anneler daha karnındaki bebeği, eğitmek için eline kitap alarak, okuyarak onları eğirmenin yolunu buluyorlar. Okuma bu kadar önemli. Bu şekilde yapılan bir çalışma ile okuma bizim genlerimize geçiyor. Geleceğe doğru’da okuma kültürü bir gen haritası ortaya çıkıyor. Ortadoğu ülkelerine baktığımızda,okuma oranları ve kalkınmışlığı çok düşük. Nereye baktığımızda okuma oranları ile kalkınmışlık orantıları aynı gidiyor”diyerek sözlerine devam etti.

Reklam

GÖRGÜLÜARSLAN: EN AYIRICI ÖZELLİK İNSANLARIN ÇAĞDAŞ NORMLAR İLE DONATILMIŞ OLMASI

Daha sonra kürsüye gelen Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan” Toplumların şüphesiz ‘ki en ayırıcı özelliği, insanların kalitesi onun çağdaş normlar ile donatılmış olması en belirleyici,en öne çıkan faktör olarak önümüzde duruyor. Eğer bir ülke insanlarına gerektiği gibi eğitilmiş, donatılmış, yetiştirilmiş çağın gerekleri ile onları buluşturmuş ise işte o toplumlar ve o insanlar, bilgi üreten teknoloji yaratan topluluklar ve insanlar haline geliyor “dedi. Konuşmaların ardından, Neyzen Mustafa Kaya verdiği Ney ziyafetinin ardından, M. Ecem Ay’ın söylediği Yunanca bir şarkı ile bitirdiler. Ardından Ayvalık Kütüphane Müdürü İlk, Orta, Lise ve Yetişkinler düzeyinde en çok kitap okuyan okuyucu ödüllerine geçildi. 55. Kütüphane Haftası Ödül Töreni İlk, Orta, Lise ve Yetişkinler düzeyinde en çok kitap okuyan okuyucu ödüllerine verenler verildi. Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, Belediye Başkan Vekili Gökay Bacan, Ayvalık Jandarma Yüzbaşı Özay Dörttepe. Kütüphane Gönüllülerine ödül verenler Yüksek Okul Müdürü Yakup Dinç, Vergi dairesi Müdürü Ferhat Hacıümmetoğlu, İl Kültür Turizm Müdür yardımcısı Abdullah Poyrazlı, Kütüphane Müdürü Aygül Öncel Şahin verdiler. Daha sonra ikram bölümüne geçilerek,sadece Yükselen Haberin bulunduğu, 55. Kütüphane Haftası kutlamalarının ilk günü tamamlanmış oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.