Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Ayvalık Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Balıkesir 16°C
Hafif Yağmurlu
Balıkesir
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 25°C
Sal 25°C
Reklam
Reklam

ÜLKEMİZ VE DÜNYA’DA 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NE DOĞRU

ÜLKEMİZ VE DÜNYA’DA 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NE DOĞRU
Reklam
07.03.2021
498
A+
A-

“Türkiye 1975 Kadın Yılı Kongresi gerçekleştirildi.”

8 Mart,Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kadınların daha mutlu, huzurlu, hatta daha kaliteli yaşamak için, istek ve taleplerini dile getirdikleri çok özel bir gün olmuştur.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kutlanması, ABD’nin New York eyaletinde fabrikada köle gibi çalıştırılan işçi kadınlar, daha iyi çalışma koşulları ve erkeklerle eşit ücret almak amacıyla 8 Mart 1908’de greve gittiler. Kadınlar,o dönem büyük mücadele ile büyük kayıplardan sonra bu günü kazanmayı çoktan hak etmişlerdir.

Reklam

Kadınlar ve erkeklerin fiziksel olarak eşit olmamaları, hak olarak da eşit haklara sahip olmamalarını gerektirmiyor. Kadın da olsa erkek de olsa, insan önce insandır.Daha uygar ve sağlıklı bir toplum için, kadınlara her zaman ihtiyaç vardır. Kadınlara verilmiş bu güne sadece senenin bir günü olarak bakmamalı, bu değeri kadınlara karşı her zaman taşımalıyız.

“20 Ülkede Kadınlar Günü Resmi Tatil”

Dünya çapında 20’nin üzerinde ülkede Dünya Kadınlar Günü resmi tatil. Rusya, Afganistan, Küba, Vietnam bunlardan birkaçı. Nepal ve Çin’de sadece kadınlar için tatil. Dünya genelinde erkeklerin annelerine, eşlerine veya kadın arkadaşlarına hediyeler verdiği ve onları onure ettiği bir gündür. Amerika Birleşik Devletleri’nde Mart ayı boyunca kadınların tarihi olarak kabul ediliyor. Beyaz Saray tarafından Amerikalı kadınların başarılarını anlatan bildiri yayınlanıyor ve devletin en üst makamı tarafından anılıyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nde yarım gün resmi tatil olmasına rağmen birçok iş yerinde uygulanmıyor.İtalya’da Kadınlar Günü La Fosta Della Donna olarak anılıyor. Kadınlara mimoza çiçeği hediye etmek bir gelenek. Bu geleneğin nereden geldiği tam olarak bilinmiyor ama 2. Dünya Savaşı sonrasında başladığı düşünülüyor.Ayrıca dünya çapındaki çeşitli sivil toplum örgütleri, kadın kuruluşları ve hükümetler tarafından belirli temalarda organizasyonlarla kutlanıyor.

Reklam

“2015 yılı Pekin Bildirgesi imzalandı.”

Birleşmiş Milletler’in ellinci yılı nedeniyle gerçekleştirilen ve hükümet temsilcilerinin katıldığı Dördüncü Dünya Kadın Konferansı’nda, her yerde tüm insanlığın yararı için, tüm kadınlara eşitlik, kalkınma ve barış hedefleri temelinde bir bildirge hazırlandı. Bildirgedeki maddelerde, “Dünyanın her yerindeki kadınların seslerini kabul etmek, kadınların çeşitliliğini ve koşullarını gözeterek saygı duymak” konusunun altı çiziliyordu. “Kadın statüsünün son on yılda artmasına rağmen halen eşitsizliklerin olması ve insan refahını engelleyen bariyerler oluşturması.” konusu yer alıyordu. “Kadınlara Yönelik Ayrımcılık Şekilleri ve Çocuk Hakları Sözleşmesi ile Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi” ne bağlılık teyit ediliyordu. Tüm insan hakları ve temel özgürlükler kapsamında kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının tam olarak uygulamanın sağlanmasının önemi vurgulanıyordu.

“Kadınlar Günü Türkiye’ye Nasıl Geldi, Nasıl Kutlanıyor? “

8 Mart Dünya Kadınlar günü ülkemizde ilk defa 1921 yılında kutlandı. İlk kez Uluslararası Kadın Konferansı’ndan alınan kararların etkisiyle, Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova adlı iki kız kardeşin girişimi ile gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra yıllar boyunca Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmedi. Ta ki 1975 yılına kadar. 1975 yılında Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı ilan edildi. Ülkemizde de Türkiye 1975 Kadın Yılı Kongresi gerçekleştirildi. Bu kongrenin de etkisiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kapalı ve dar ortamlardan meydanlara çıktı. 1975 yılında kutlanmaya başlamasının nedeni olarak yine İlerici Kadınlar Derneği’nin etkili faaliyetleri gösteriliyor.  Bu dernek işçi sınıfı ve kadınları bir araya getirerek haklarını aramaya çağıran bir sivil toplum örgütüydü.

Kurulduğu andan itibaren kısa sürede 35 temsilciye 15 bin üyeye sahip oldu. “Kadınların Sesi” adlı yayınları ile 35 bin kişiye ulaşabiliyorlardı. 1975 yılına kadar da 500+ kişilik kapalı oturumlarda etkinlikler düzenledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.